Защо не ходя на църква на великден

Единственото, което харесвам на Великден са козунаците и чукането. А не ходя на църква поради две прости причини - първата е, че не съм силно вярващ в християнството и още по-малко в църквата като място където човек да се свърза с Бог. Аз имам своите виждания и философия за религията. Втората причина, която още повече ме отблъсква от събирането покрай цървки в този светъл за християните празник е простотията, която се случва покрай този обичай да се обикаля църква на ноща преди великден.

Тълпи от "вярващи" се събират веднъж в годината покрай църква, да запалят свещ за здраве и да изкупят греховете си като закупят свещи на тройна цена от иначе щедрият и хрисим игумен. Ама нали знаете, не всеки ден е Великден а и ден - година храни. И така в приказки докато трае молитвата, с някой друг изгорен кичур и накапани с парафин ръце, разправяйки мръсни вицове за монахини и разменяйки пич водка скрита под блузата минава времето до полунощ, когато попа бие камбаната и всички правят обиколка на църквата. И какъв е смисъла, нима тези души ще се приберат вкъщи по-пречистени и по-вярващи? На утрешния ден тези хора по-добри ли ще са? Не смятам. Най-много на утрешния ден да миришат не само на алкохол, но и на тамян.

Много добре знаем нашия поп как през цялата година си прекарва времето в кръчмата и е константно опиянен и то не от религия. Как такъв човек може да учи мен или някой друг на морал или нещо възвишено като религия? Бил съм и свидетел на физически саморазправи и побои пред църквите в пернишко, това какво общо с вярата има? Духовник и пияница днес са почти синоними, но не всеки, който е пиян е духовит и не всеки духовник е алкохолик.

Да ме извиняват всички вярващи и добри хора, които наистина търсят своята връзка с бога по това време на годината в църквите, но аз на такива неща съм свидетел, че няма как да не се погнуся и да откажа да стъпвам в църква. И в крайна сметка това не е вярно, аз почти цял живот живея в църква - квартал Църква. Даже като умра може и светец да ме направят, защото силно съм убеден, че имам повече морал от много български духовници.