XV Балкански Младежки Фестивал

DSCF0343

За петнадесета поредна година от 8-ми до 13 септември в Сандански се организира Балкански Младежки Фестивал. Моята история с този фестивал започва от миналата година, когато бях участник в дискусионна кръгла маса като представител на пернишкия не правителствен сектор. Още тогава това ми стана любимото време от годината. Фестивалът е поредица от креативни дейности и дискусии, в които участват млади хора и младежки групи от 17 балкански и европейски държави, като броят им е около 600 души, от които над 200 от чужбина. Балканския фестивал според моите наблюдения събира повече хора от Пирин фолк, но за съжаление е по-малко популярен.

Фестивалните изяви
Този фестивал е феерия от различни събития и изяви. Тази година преди стартирането на дефилето имаше барабанен кръг, в който много от зрителите на фестивала взеха участие. Вижте видеото от ORV Media за по-добра представа. По традиция първият ден започва с дефиле от пл.България по главната търговска улица в града - ул.Македония. После дефилето преминава през градския парк и свършва в летния театър, където е официалното откриване на фестивала с първия концерт, в който се изявяват различни фолклорни и танцувални групи, много певци и най-вече се лее много рок. Концерта завършва с огнено шоу и в тазгодишното участвах и аз, бълвайки огън. Научих се ден преди самото шоу и ми беше изключително удоволствие.

This text will be replacedПаралелно с концертите се стартират и другите изяви. Още на първия ден започва откриването и на кръглата маса - дискусионен клуб с представители на неправителствени и в повечето случаи младежки организации, които през дните на фестивала решават разнообразни проблеми. Тазгодишната тема на кръглата маса бе "Европа 2020 - Младежката визия на България 2020" където бяха представени и възможности за развитие, младежка заетост и разтеж.

Жега, жажда, живот...
На вторият фестивален ден обичайно започват и другите изяви като изложба, улични изкувства и рисуване. Докато участниците в кръглата маса умуват и водят задълбочени анализи и дискусии, музикантите правят репетиция в летния театър а в началото на парка до моста млади брейкъри показват най-доброто от своето изкуство.
This text will be replacedВтората ни вечер завършва обичайно с Балканското парти, което е както се изразяват по южното черноморие - парти един път. Честно казано обаче тази година бе по-слабо от миналата, защото най-добрият диджей с балканска музика не успя да ни озвучи. Ние пак си прекарахме страхотно, Карандила Джуниър отново бяха там да ни забавляват с музиката си, но следващата година задължително да присъства.

По време на фестивала се организираха и три конкурса:
Най-добър млад поп-рок изпълнител - Тазгодишния победител в този конкурс бе Игор Митрович. Поздрав с любимата ми негова песен: Игор Митрович - Сам без тебе
Конкурс за фотография на тема "Всички различни, но не безразлични" - Първо място заслужено спечели Aurelie Mandon от франция. Можете да прочетете в нейния блог, който е на френски език, статия за фестивала, както и интересна статия за сблъсъка и с българската чалга. Снимките и, участвали в конкурса можете да откриете на фейсбук страницата на фестивала.
Конкурс за "Фестивална фолклорна двойка "Младостта на Балканите" [видео] - Победители в тазгодишния конкурс бе танцова двойка от фолклорен ансамбъл "Никола Вапцаров" гр. Сандански, в която двойка участваше очарователната Юлиана Попдимитрова, позната на всички като Джули - талиснама на фестивала.

This text will be replacedПрез третия фестивален ден участниците имаха възможноста да посетят Мелник. След разходката до живописната местност на площада се представи нагледно как се прави вино. Под музикалния фон на Карандила Джуниър се тъпкаше грозде, от което направихме коктейли.

Еко хепънинг
Еко хепънинг - Балкански младежки Фестивал - Сандански
This text will be replacedДоброволството ми във фестивала a.k.a. Justin is in the house
Понеже миналата година фестивала остави емоционален отпечатък в съзнанието ми не можех да си позволя да го пропусна тази година. Доброволствал съм по различни събития и инициативи, но никога не бях участвал в организацията на нещо подобно. Изпратих запитване, върнаха ми отговор и на 1-ви септември бях в Сандански. Посрещнаха ме топло, настаниха ме бързо в пост-комунистическия хотел Здравец, където всяка вечер е невъобразим купон и никой не спи. Тук е мястото да поздравя и другите доброволци, които са невероятно комплексни, креативни и светли личности, съчетаващи невероятни качества. За мен бе удоволствие да съм в екип с вас. Докато помагахме за организацията на фестивала ми се наложи да върша какво ли не. От работа в офиса и поддържане на интернет профилите и сайта на фестивала, до монтиране на картини за изложба и участие в огнено шоу. Това бяха двете най-добри седмици от годината за мен и съветвам всеки, който иска да бъде доброволец догодина да следи сайта и да изпрати запитване, когато фестивала наближи. Този фестивал бе мястото, където се запознах с невероятно креативни, усмихнати, интелигентни и готини приятелски настроение и отворени млади хора.

Представяте ли си какво е това, да организираш петнадесет поредни години в нашата държава, в която подобни мероприятия стават с неимоверни усилия и клизма? Усилията, необходими за организирането са неизмерими и за това искам да благодаря лично от трибуната на моя блог на г-жа Емилия Маринова - Спандониева за това, че е посветила себе си на този фестивал и прави всичко възможно той да е един от най-добрите събития в България. Това за мен не е събитие а етап от живота ми, както и на другите, имали възможността да участват в него. Благодаря!

За мен беше удоволствие, че участвах и в това издание на фестивала. Ще се радвам да ее поредното и фестивала да продължи да оживява Сандански за няколко дни, да бъде среща на млади и креативни хора и причина за много приятелства и усмивки.

Sincerely yours,
Justin.