Вторник, 6 Ноември 2007

Днес местих дузина сайтове на друг хостинг. Нали знаете че без проблеми не минава местенето, както и export-import-тването на някакви бази от данни.
Малко "ALTER TABLE `table` CONVERT TO CHARSET charset;" команди си свършиха работата. phpMyAdmin е голяма гад, ама по-гадни са някои несполучливи софтуерни решения като EMS MySQL Import и Export. Joomla also sux! Това го установих след като изгубих време да търся грешката в информацията от базите, докато грешката се дължи на няколко идиотски кръстени полета в таблицата `*_home` на Joomla и няколко от тези на допълненията. Кой идиот кръщава полетата със имена като - default, option, value и прочие?

Проблем дойде след като открих че полетата от тип DATETIME са експортнати във вид 2000/01/02 01:01:01 PM а трябва да са по default 2000-02-01 13:01:01. Реших проблема като първоначално конвертирах полетата да не са DATETIME а VARCHAR, вмъкнах съдържанието, с SELECT => проста фунцкия за конвертиране на датата => UPDATE и накрая отново върнах вида на полето да е DATETIME. Според мен по-удобно е да се ползва timestamp във int(10) поле но кой как намери за удобно. В случая говорех за Wordpress-a, там във таблиците за коментарите, постовете и тази на потребителите се срещат горепосочените по вид полета.

Същият ден, някъде през късния следобяд успях да си причиня това което виждате на снимката. Осъзнах че съм загубил тренинг да се пързалям на лед и е изключително опасно да посещавам подобни обществени съоръжения ако има хора на тях. Честно казано не усетих от какво се порязах, дали от леда, рампата или нечия чужда кънка, но живи и здрави взимаме си поука и внимаваме повече следващият път ;)