Умря ми змията

В един висок 40 литров акваруим си отглеждах лично уловена Сива водна змия, дълга около 30см. Преди два дни реших да разнообразя микро фауната в акваруима с Червенобузеста костенурка. Купих си от местното зоохоби една малка за скромната сума от 6лв и я пуснах в акваруима.

Температурата на водата първият ден беше 19 градуса и костенурката (която кръстих Микеланджело) не беше много жизнена. Днес по обяд сложих един нагревател и увеличих температурата на водата до 25 градуса, но в следствие на това змията просто се изпече.

В момента много ме е яд и се чуствам виновен за това ми решение при условие че имах малък свободен аквариум който можех да отделя за едно от животните, тъй като и двете са дребни.
Впрочем това не е първата змия която уморявам. Преди няколко години когато бях по-малък си отглеждах Жълтоуха водна змия в акварум в стопанска постройка до къщата но я забравих и не преживя зимата докато спеше зимния си сън.

Сега когато времето е по-топло по скалистите местности можете да срещтнете доста разнообразни животнски видове. До колкото знам в България змиите не са много отровни и възможноста да умреш от ухапване от змия е приблизително равна на това да падне тухла от новостроящ се хотел покрай морето на главата ти и да те убие.

Имам изключително голямо желание да си отглеждам някакъв питон или боа но с тези елементарни грешки които правя при отглеждането на някои животни водещи до тяхната загуба ме отказва с всеки изминал ден.

Може би след няколко години като улегна ще заложа на няколко влечуги в къщата да ми правят компания - игуана и може би тъща. Но до тогава ще продължа с по-обикновенни видове и обещавам да се старая повече защото и те имат душица, както казваше дядо.