Сурва 2010

И тая година най-големият кукерски фестивал провеждан в моя град приключи. За мен лично беше неповторимо преживяване тъй като имах журналистическа акредитация и пълен достъп и успях да уловя много красиви маски и моменти в обектива. Това от една страна, от друга съм и малко и не мога да не се съглася с Боян:

Все по-малко българските кукери приличат на кукери, и все повече чуждите кукери са по-хубави от нашите.


kukeri-pernik


Кукерите трябва да са страшни, да плашат и да се възхищаваш как могат да носят тези огромни маски и звънци, а не тийнеджъри да се преобличат като травестити. Сурва не е фестивал на простотията, екстравагантното и розови зайчета а празник в който гоним злите духове с още по-зли маски.

Както никой друг път имаше много чуждестранни групи които представиха невероятно шоу. Моите любимци от чужбина бяха хърватите - Grobnički Dondolaši които имаха огромни животински черепи с рога за маски и се удряха един в друг с огромните си звънци на гърба. Бях много впечатлен и очарован колко си приличаме в обичаите и колко интересни различия имаме.

Не мога да отрека, че организацията беше на ниво по-добро от минали години и очаквам догодина фестивалът да надмине моите най-смели очаквания.

Снимки в линкове: