Само аз ли не се друсам?

Чувствах се длъжен да си задам този въпрос, заради поредната психираща новина по телевизията. Според някакво проучване всеки трети ученик в по-горен клас е употребило някакъв вид дрога. Аз понеже съм близко до тези години, в смисъл съвсем преди малко ги минах и мога съвсем спокойно да говоря по темата и същевременно се чувствам горд че не се занимавам с глупости.

Мойта баба често разпрява интересни изстории и е човек с който можеш да говориш на всякакви теми. Веднъж и за трева си говорихме и ми е разказвала че я използвали на времето да гонят колорадските бръмбъри от картофите. Ех бабо.. ако знаеше по-рано за далаверата да беше станала някаква дилърка и сега да съм добре облечен наркобос.

През ученическите години когато бях деен младеж и по-точно в началото на гимназиалната ми възраст се реализираше един проект с подкрепата на общината - Деца и младежи срещу наркотиците. Освен участието в него съм бил и на доста конференеции и семинари свързани с превенцията от употреба на наркотици и съм се научил това онова. Най много експириънс и информация имам естественно от прякото ми познайство с множество употребяващи. Не за мен те не са разделени от другите ми приятели, не са прокажени а напротив същите са си. Според мен хората употребяващи упойващи вещества не трябва да се слагат в някакви кратки определения, та това са хора същите като нас. Свикнал съм да живея в такава среда, заобиколен от употребяващи предимно леки наркотици и вярвате или не аз в живота си до сега не съм помирисал дори трева, камо ли друго нещо. Начинът по който възприемам аз употребата не като порок а като най-обикновенно пристрастие. Техен си е живота, те си решават. Както обичам да казвам всеки има право на избор, бил той и грешен.

Та всичките ми наблюдения ме навяват на доста заключения, които искам да споделя.

Много хора възприемат дрогата като краен прокълнат порок и веднъж закачиш ли се край - мреш.

Според мен не трябва дрогата да се приема като краен порок, приемеш ли я за такова нещо има по-голяма вероятност да пристъпиш към нея.

Наркотици употребяват почти всички но разбира се още могат да се намерят здраво мислещи изключения, дори понякога поради факта че не употребяваш с употребяващите ти познати те изключват от колектива а принципно трябва да става обратното - неупотребяващите да са мнозинството.

Поредната заблуда е че ако веднъж почнеш с трева, продължаваш в по горен левъл с нещо по-твърдо или тежко или там както му викат. Да ама не е точно така.. то си е до зависи.
Имам познат който от седми клас пуши марихуана а сега е на 28 години и още пуши. Същият този човек си е съвсем нормален и съвестен гражданин на републиката, дори не можеш да го усетиш че прави нещо подобно.
Впрочем имам и друг познат който няколко години в тях отглеждаше марихуана без дори да се усети някой, майка му мислеше че това са някакви хубави цветя които незнайно защо растат адски бързо, лошото в неговата история е че посегна към по-сериозни медикаменти и в момента нямам информация за текущия му статус ама никак не върви на добре.

Ако следите мисълта ми, трябва да сте схванали че аз съм някъде по средата. Не съм опитвал никаква дрога но не съм строго против нея, нямам негативно отношение поне не към хора които пробват разни различни работи иначе към тия дето се боцкат в недостроения блок в Дружба определено не са хора мой тип. Освен това аз съм от хората които прекаляват с нещо или по-точно много съм обсебващ и краен, и това е нещо от което се страхувам и страня индивидуално.

Иначе в моя компания в не един и два клуба са гонили разни писти и са си пили хапчетата. Веднъж една мацка имаше проблем със софтуера на компютъра си и нали съм услужлив отидох да го погледна. След като установихме и остранихме проблема, тя реши да ме почерпи с кока. Аз предпочитам домашен кекс или секс ама не и опиати.

Ако може така да се нарече пушил съм косвено - на един,2,3.. купона в студентски град са пушили около мен. Аз веднага се изнасям щото по принцип не обичам дим независимо дали е цигарен или от трева. Обичам миризмата на изгорял бензин обаче ама не и на газ ама това е друга побъркана тема.

Честно казано в крайна сметка и аз съм един вид пристрастен към наркотични вещества. Ако приемем Coca-cola-та за наркотик, което си е така заради съдържанието на някакви екстракти от листата на кока и куп други буклуци значи съм тежък случай. А и усещам че определено има някакво психично привързване с консумирането и.. е да наркоман съм.. установих го :D