RE: Лексикон за програмисти

Тази публикация е в отговор на идеята на Майк Рам за Лексикон за програмисти.

На каква възраст бяхте, когато започнахте да се занимавате с програмиране?
Първата програма, която някога съм писал беше на Pascal или по-точно май на Turbo версиите в отдалечаващата се вече 2003 година, когато бях девети клас в училището за ИТ в Перник. Тогава за пръв път написах някакъв код и го интерпретирах. Мисля че тогава написах няколко програми за решения на математически задачи по формули като квадратни уравнения и лица на фигури. Всички запознати с този език знаят, че той е предимно за учебни цели и не е кой знае колко мощтно оръжие. С него се "забавлявах" до десети клас, след което започнах да се интересувам от уеб технологии и преминах на HTML. Толкова се бях запалил по HTML, че имах уебсайт преди да имам личен компютър.

Как се случи? Кой ви запали по програмирането?
г-жа Иванова в V СОУ, която ни водеше практиката и г-жа Веселинова която пък ни водеше упражненията. Получил съм и ценни насоки и съвети от Влади - съсед който в момента работи зад граница за голяма компания и гради кариера.

Какъв беше първият език, на който започнахте да пишете?
Turbo Pascal 7

Каква беше първата истинска програма, която сте написали?
Първите програми които направих бяха за пресмятане на математически формули и имаше една дето си измислих извън задачите - за въвеждане на ученици и информация за тях, просто за занимавка.

Какви програмни езици сте ползвали до момента?
До момента съм ползвал предимно скриптови и маркиращи езици.
ActionScript, BASIC, C++, Java, JavaScript, Perl, PHP, Visual Basic, Ruby, XML

Какво беше първото ви професионално назначение и какво научихте оттам?
Преди да завърша средното си образование работех за една малка уеб агенция. Научих че когато си млад, наивен и можеш да правиш нещо смислено с клавиатурата могат да те бъзикат яко. Също научих ценни уроци за конкуренцията в тези среди, за това че човек който се занимава с това трябва не просто да се развива до едно ниво а неговият живот да е едно неспирно развитие.

Ако имахте днешните си опит и знания, бихте ли се захванали с програмиране отново?
Не бих казал че се чувствам много знаещ, но да определено от момента в който се запознах с програмирането макар и на високо ниво и скриптови езици го обикнах. Никога преди не бях чел по толкова много книги с такова въудушевение и понеже се познавам никога не бях се занимавал с нещо толкова дълго време без да ми омръзне и да го оизоставя.

Кое е най-важното за програмирането, на което бихте искали да научите начинаещите разработчици?
Мисля че най-важното е надграждането на информациятам, четенето на документация и ползването на библиотеки и примери. В прогрирането не трябва да се открива топлата вода а първо да провериш дали не е описано как да я стоплиш или дали някой друг не знае как се топли, ако евентуално се стигне до момента в който наистина ти си първият който прави това нещо по този начи, то трябва да го споделиш и разпространиш. Надграждането на информацията е важен елемент в програмирането, първо трябва да се почне от по-прости неща към по-сложни а не да се захваща от към средата.

Кой е бил най-забавният ви спомен като програмист?
Най-забавният ми спомен беше от националната олимпиада по ИТ през 2006, когато при представянето на моят проект бях ударил една чаша водка да ми мине притеснението, но пък токът спря и имаше пауза в презентацията.


Това, което искам да постигна е да съм отворен програмист и да работя с повечето актуални свързани с уеб езици и услуги. Желая да усъвършенствам до болка PHP знанията си и да понауча Ruby,XML маркиращите езици и .NET. В следващите 4 години по-скоро ще се обучавам от колкото да наблегна на работата си с уеб технологиите. Вярвам че в уеб е бътещето на ИТ и за това съм се насочил точно в тази посока. Много благодаря на Майк за поканата но аз не се чувствам програмист, а по-скоро разработчик защото тази дума повече ми приляга. За мен терминът програмист е доста по-различен и е нарицателно за човек който се занимава с езици от по-ниско ниво и такива които се компилират а аз имам панически страх от компилатори.

И аз искам да поканя няколко познати блогъра да разкажат малко за първите си начинания.

  • Богомил Шопов - предполагам че и Бого е имал някои сериозни срещи с компилатор.

  • Боян Юруков - Юруков има добър технически опит и е ползвал различни езици.

  • Владимир Колев - има апетити в уеб технологиите, занимава се и с Python.

  • Любомир Петров - Любо много добре съчетава различни библиотеки и креативни идеи.

  • Мишел Бозгунов - Мишел е стар CSS мастър, но какво е имало преди това?