Покрай Ботевград

Минах тези дни до костницата в село Скравена и часовниковата кула в Ботевград. Рано сутринта бях в селото и жената, която отговаряше за читалището и го отключваше много ми се зарадва. Сложи ми печат в книжката и ми отключи мавзолея, където ми разказа доста истории и легенди. По черепите се личеха следите от турските ятагани, доста зловещо беше за хора със слаби сърца. След това отидох в центъра на Ботевграда да видя пустата часовникова кула. Голямо разочарование беше - няма часовник. Просто една кула с камбана в нея, която бие на кръгъл час. Печата се намира в общината, на няколко метра от кулата. Дочух една интересна история, че кмета на града е наредил да вържат един щъркел горе за крака да не излети и да привлича туристи.

kartina_skravena_chitalishte
Картина в читалището в Скравена с изобразени Ботевите чети


Ботевград е малък град, в който всички хора се познават по мои впечатления. Странно беше за мен да видя на сградата на х-л Ботевград некролог на Тодор Живков, ама и това видях. Харесаха ми множеството паметници и хубавите фонтани. Нямах много време да придобия още впечатления от града и си тръгнах бързо към вкъщи.

DSC00660
Ботевградската часовникова кула


DSC00654DSC00663
DSC00669DSC00670Тъкмо се бях зарадвал на прекрасния ден и вечерта се контузих. Навехнах си глезена на баскетболен мач с приятели и сега се налага да си почивам вкъщи една седмица без да си натоварвам много крака.