На изпит в СВУБИТ

Днес бях на кандидат студентски изпит в "Специализирано Висше Училище по Библиотекознание и Информационни Технологии" или накратко СВУБИТ. Също познат като "Библиотекарски университет".

Явих се на изпит за специалността Информационни Технологии, която смятам да уча задочно там. Нямаше голям наплив, чух че за цялата кандидат студентска кампания там се явяват около 1500 - 2000 кандидата. Сградата се намира до Цариградско шосе от страната на жк.Дружба-1. Аз до скоро не знаех за съществуването на този университет, докато един мой бивш съученик не записа там редовно ИТ. Държавно учебно заведние - за тях няма такова нещо като реклама.(c) Любезно предоставена снимка от Добри / Bak.dobri.biz


Сградата на университета е трудно достъпна и хич не ми допада, но все пак само ще уча там и то не през цялата година - стига да ме приемат. Изпитът не беше от трудните, като си приеме факта че бях недоспал си написах отговорите доста бързо. Изпитната форма е тест, имаш право и на три промени в отговорите ако сгрешиш. Състоеше се от общо 90 въпроса - 50 Математика, 20 - Български език и 20 Информационни технологии. В ИТ теста имаше няколко неправилно зададени въпроса, което според мен често се случва в подобни тестове пък и ще имам какво да виня ако имам по-слаб резултат.

Хубаво е че имат компютърен клуб и някаква извънкласна дейност. Не искам да приказвам много че не съм наясно с нещата около този университет, но има доста неща които не ми харесват и исках да си изразя мнението. Не ми харесва и факта че когато се записвах за изпита изкаха да купя едни листя, да ги подпълня, да ходя пак в една стая да платя някаква такса, после да ги проверят... дълго мотане което може да се спести, но поне бяха любезни.

Успех на всички кандидат студенти, независимо къде се явяват и за какво се борят. За съжаление мнението ми за българското висше образование много се промени през последните 2 години към негативно, за други неща си мечтаех и мислех но това ще обсъждам някой друг път.