Мисия Лондон е добър филм, като за български

8983_1272204745_m Аз не съм кино критик, но имам собствено мнение и блог за трибуна, в който мога да ви го пробутам. Колко съм компетентен от филми и кино е особен въпрос, обичам да гледам филми и съм станал доста деликатен в избора си на кинце. Предпочитам да чета книги, защото ми гъделичкат въображението. Тези филми, които ги очаквам дълго време и предвещават уникална история и преживяване ги гледам на кино, за останалите - "p2p will never die".

Филма е добър, като за български.

Всички това говорят, като напускат кино салона. Да уважим българското кино както се казва. Във филма не усетих онази тръпка от нещо очаквано, нещо да се случи, както е в добрите филми. Или пък онази тръпка, в която се случват непрекъснато неочаквани неща, както е в страхотните филми. Т.е. в крайна сметка все се случваще нещо очаквано и лесно предположимо. Може би това се дължеше на факта, че прочетох няколко рецензии и мнения преди да го гледам.

Въпреки, че филма ми се стори скучен ви съветвам, даже направо ви умолявам да го гледате за да подкрепим българското кино. Аз не се сещам за друг подобен филм след "промените" и се надявам това да е началото на хубави български филми.

Не знам дали знаете, но 50% от субсидията за филма е от държавни пари. В "Мисия Лондон" държавата участва със сумата от 1.31 млн. лв. Това е около 50% от общия бюджет на филма, който е 2.74 млн.лева. Тези средства се разпределят и отпускат от Националния филмов център (НФЦ) чрез конкурс. Парите всъщност идват от Министерството на културата.

Димитър Митовски (който е и един от съсобствениците в продуцентска компания SIA и режисьор) смята, че "в Европа се прави кино с държавни пари, защото от него пари не могат да се върнат, а държавите правят кино, защото е част от тяхната културна идентичност. И тези пари са пари за култура." (източник: Капитал)

Инвестицията в този филм няма да се върне и парите вложени в него са пари за култура и българско кино. За това ви приканвам да го гледате, защото така или иначе сте платили за него като данъкоплатци.