Последните три дни в Перник

От Европейския политехнически университет започват да ми стават все по-симпатични. В последните три дни се проведе международен студентски фестивал - Green light festival. Въпреки, че имам известни критики към организирането на фестивала, това беше едно уникално за Перник събитие и им пожелавам наистина да стане традиция.

Събитието бе тридневно, като в началото откриването, за което беше изградена сцена пред Община Перник, бе заглушено от концерта на Слави и много малко перничани въообще разбраха за него. На вторият ден - 9 юни в програмата имаше концерт на крепостта Кракра. Въпреки, че не се спази предварително обявената програма и имаше много пропуски там, накрая стана много хубав купон. През третият ден на закриването имаше концерт пред Двореца на културата с Майсторите на танца, които бяха зашеметяващо добри, класическа музика и опера. След музикално-културната програма, за първи път в Перник, а може би и за втори в България се показа 3D mapping в/у сграда. В общи линии това представляваше прожектиране на предварително подготвена 3D анимация в/у сградата на Двореца на културата, която оживя пред очите на присъстващите. Притеснителен момент бе, когато макар и на анимация сградата се срути, върна в мен едни такива апокалиптични спомени, но със сигурност беше едно уникално визуално изкувство. Едва ли в Перник има по-красива и подходяща сграда, на която да се направи подобно нещо и се радвам, че имах удоволствието да го наблюдавам.

3D MAPPING - PALACE OF CULTURE GREEN LIGHT FEST from marin petkov on Vimeo.Въобще в последните три дни в Перник с огромния концерт, който направи Слави и този фестивал, хората се поуспокоиха и отпуснаха. Проблема с тези, които изгубиха домовете си все още остава и се надявам в най-близко бъдеще да се разреши.
Не пиша много за концерта на Слави, защото не остана до края му. Със сигурност Перник не бе виждал такъв мащабен концерт в града никога, или поне аз не бях виждал толкова много хора на площад "Кракра". От х-л Струма до началото на Детмаг не можеше да прехвърчи пиле. Гъчканицата, придружена с чалга музиката, с която го откриха не ми допадна и се отказах да го гледам, но по отзивите на приятели и познати разбирам, че е било много добре.

Лично мое мнение е обаче, че освен да се разведри настроението на перничани, можеше и да се организират концерти в другите градове и да се подкрепят най-пострадалите семейства от земетресението. Преди 2 години, когато се случи бедствието в Хаити, в много български градове, включително и Перник организирахме благотворителен концерт за подкрепа на хаитяни. Можем да помогнем на едни островитяни на хиляди километри от нас, но не можем да си помогнем на сънародниците в собствената си държава - това не го разбирам, ако може някой да ми обясни.

Въпреки това Перник продължава да диша и да се развива. Перничани са силни и горди хора, показаха, че са и широко скроени и посрещнаха тези, които се шегуваха години наред с града ни с усмивка и аплодисменти. След такава амплитуда от бедствия и хубави събития се чувствам още по-жив и най-вече горд, че съм от Перник.