Идеи за собствениците на сайтове

Напоследък се интересувам повече от SEO. Това е метод за оптимизиране на страницата за по-лесно намиране в търсачките. Личното ми мнение е че всеки един уеб-майстор (webmaster, developer) трябва да знае и да умее методите на оптимизацията. Например този блог е доста добре оптимизиран, като броим виртуалните директории, динамичните титли и тнт. Всеки един по-голям собственик на уебсайт, който има някакви комерсиални стратегии трябва да помисли и за оптимизацията като един вид подобравяне на своето място в търсачките. Основното, за което се борим когато оптимизираме страницата си е да бъде по-лесно индексирана във търсачки като Google, Yahoo, MSN, Yandex, Jabse и др.

Когато оптимизирате страницата си, трябва горе долу да минете през следните етапи:
- валидизиране на кода спрямо w3c стандартите (аз лично съм против тези стандарти, мисля че една страница трябва да е съвместима със различните среди, за справка виж: Google Validation Results - Failed validation, 56 errors)
- оптимизиране на Meta таговете (сещате се, description и keywords са едни от най-важните)
- регистрация в търсещи машини (за повечко информация: addurl.start.bg )

Тези трите мисля че са сред най-важните, има и други тънкости като за повечко информация се поразходете в uroci.com имат нов раздел за SEO, но не мисля че е напълно ефективна идея. Ако желаете да научите повече от професионалистите: Sitepoint SEO

След като оптимизирате страничката си, важен момент е и да проследите как върви развитието и, на кое място се появява в търсещите машини и тн.

От web-tourist-a са направили едно скромно скриптче за проверка на подобна статистика:
http://wthost.net/
което според мен не е въобще ефективно и не показва цялостната информация. Има възможност "на ръка" да проверите статистиката на сайта си, пример влизаме в Google и пишем: "site:pernk.biz" и така със сигурност знам колко страници ми е индексирал Google.
Има няколко сайтове, които предлагат мулти проверка и то ефективна, аз ползвам тези:
http://www.webconfs.com/domain-stats.php
http://www.sitesolutions.com/tools.asp
като съм изключително доволен и показват валидната информация. Друго, което исках да спомена към този пост е и важността на tyxo брояча във нашата страна. Ако не броим BGtop, мисля че tyxo се превърна във новата класация на уеб пространството у нас (За справка можете да сравните tyxo top 100 със Alexa top 100 за България, почти 1=1), за това е важно да имате регистриран брояч там, който да ви показва и временната ви позиция в tyxo, както и можете да следите позицията си във съответната категория.
Това бяха моите общи приказки за seo и уеба.