Големият взрив – епизод 02

Утре ще бъде първият тест на ядрения ускорител на "Европейски съвет за ядрени изследвания" познат още като ЦЕРН (CERN). Това означава, че утре ще се пресъздаде в лабораторния условия нещо като големият взрив. Лабораторията се намира западно от Женева, заровена на 100 метра под земята с дължина от 25 километра, в която ще се въргалят разни атоми и ще се разбиват.Дали наистина е имало голям взрив, никой не е сигурен поне за сега. А дали ще има голям взрив утре пак не може да се каже. Със сигурност проекта има много привърженици учени, които подкрепят подобни тестове и невероятни лаборатории, но има и много противници и протестиращи организации. Това на нас ще ни струва със сигурност 5.5 милиарда евро (това са пари на световни данъкоплатци), при това само за самият тест. За целия период на подготовка са отишли доста над 10 милиарда.

Какво точно ще се случи?
Експериментът ще протече при следните условия: Големият адронен колайдър ще поддържа с течен хелий температура, почти равна на абсолютната нула - минус 271,3 градуса Целзий. В тръбите в тунела ще се пускат два снопа протони и ще се ускоряват практически до скоростта на светлината (300 хил. км/сек.) с мощна система от 1624 свръхпроводими магнити.

А смисълът какъв е?
Целта е протоните да се сблъскват с огромни скорости, да се разрушават и да се види какви тежки частици се образуват при това. Или накратко - какво е ставало при зараждането на Вселената.

Практически ще се създадът частици, които не са съществували никога преди на земята. Една от вероятностите е частиците да са "странна материя" или черна дупка. Хората уж просто искат да открият как се е случило "сътворението" но може да разберат как ще се случи "краят".
Интересното е че от CERN не са дали конкретна информация за екологичното въздействие на техният велик опит. Как точно се оценява риска при извършването на подобни опасни експерименти ние простосмъртните не можем да знаем, това го знаят само учените под шапката на Европейския център за ядрени изследвания.


Както виждате на картинката, хората доста са се постарали да спират всички познати видове частици, но кой знае... може да има изненада.

Нека да погледнем от забавната част, играли ли сте до сега Half Life 2?
Ако сте я играли вероятно помните как започва. Подобен експеримент води до страшни последствия и после разни зомбита се пръкват и с една пуцалка ги трепете. Ако ще се случва нещо подобно, дано да включва зомбита, че много ще се зарадвам на порция пресни зомбита. Ако не, пак ще си цъкам на играта.А сега отново малко по-сериозно. Дали странната материя, или така нареченият стрейнджлет ще ни съсипе утрешния ден? Отговорът е по-скоро Не! Защото дори и да се създаде черна дупка, ние вероятно няма да усетим нищо - просто ще се случи за секунди. Дори и да ви провали плановете за утре най-вероятно няма да имате време да се ядосате.

Практически нито аз, нито който и да е учен на тази земя не знае какво точно ще се случи. Очаквайте продължение...