Facebook съвети

tipsВече имам година опит в социализирането чрез Facebook и мисля да споделя с Вас малко съвети за по-добро прекарване в мрежата на Facebook. В общи линии съм събрал впечатления за по-добро управление на профила, сигурност, поверителност и удобство при ползването на социалната мрежа.

addictjpg Не прекалявайте с Facebook! Това е първото, което искам да ви посъветвам. Моля, имайте поне малко милост над себе си и прекарайте свободния си следобяд в неделята с истинските си приятели на живо сред природа. Знам, случва се да сте самотни, на работа сте в момента и ви е скучно или просто не ви се спи тази вечер и искате да се размотаете. За това решавата да направите дузина въпросника и после да споделите няколко клипа с крилати фрази, които ви харесват, но само може да получите неодобрението на другите и някой друг отказал се приятел. Ако сте красива млада дама с много почитатели обаче, всичко ви е позволено.

Някои ще кажат, това е само някакъв си сайт в който има неформално общуване. Първо Facebook за мен е медия, освен от множеството други канали от които се информирам там научавам също доста интересни и полезни неща. Второ, от там се запознах с множество приятели в последствие и на живо и изживях приятни емоции. От Facebook научавам за нови събития, гледам снимките на приятелите ми от последната им почивка или купон или просто се наслаждавам на общуването с готини хора. Освен да не прекалявате с Facebook, не подценявайте случващото се там!

confirmНе добавяйте всеки срещнат за приятел, и без това няма да имате времето да общувате със всички или ако го правите ще сте досадни. Аз имам проста логика в отношенията си с приятелите: Плюс и плюс дава плюс, което значи приятелите на моите приятели са и мои приятели. Но внимавам да не прекалявам, защото приятелите на моите приятели имат приятели и тях не е нужно да добавям и познавам, преди да съм опознал приятелите преди тях. При всички положения не добавайте приятели на случаен принцип, нека поне да са ви малко симпатични и да ги познавате бегло.

Пишете на стените на приятелите си. Това е по-различен вид комуникация, някак си отворена и за трета до n-та страна и всеки може да се включи. Когато добавяте нов приятел, който познавате най-малко и на живо поздравете го на стената му. Когато някой приятел има рожден ден, най-малкото му честите на стената му но незабравяйте и да му/и се обадите и да го поздравите на живо ако ви е наистина близък приятел и не само във Facebook.

status Променяйте статуса си от време на време а не по всяко време. Ядете пъпеш или правите зарзават, не е нужно да споделяте всички ваши малки ежедневни преживявания. Разкажете нещо интересно от деня или момента, крилата фраза, интересен видеоклип или линк но не пишете само "Лалалялаляяяяяя" в жалък опит някой да ви обърне внимание в два през нощта. Ако толкова ви се общува, чат функцията е свободна за ползване. Заговорете някой и си подарете кратъко и приятно общуване.

poke Не използвайте функцията Сръчкване.. никога. Сериозно, това е една от безмислиците и се надявам скоро да изчезне. По-добре напишете нещо на стената или лично съобщение от колкото да кликвате безумно на тоя линк. Даже вместо това може да излезете на кафе, от кога не сте се виждали offline както се казва?


Не сравнявайте приятелите си в разни приложения. Най-много да ги обидите. Споделете, че имате най-добър приятел или няколко такива, но не споделяйте колко НЕ държите на другите. Понякога някой от "другите" онлайн приятелчета ще ви помогне за нещо, което близките не биха. Както в училище, не взимайте парите за обяд на очилатковците защото един ден някой от тях може да ви е шеф и тогава той ще реже от твоите пари за обяд.

fbconnect Свържете профилите си в другите социални мрежи с Facebook. В моя случай съм вързал Twitter, Last.fm и Youtube канала си, така че приятелите ми знаят какви клипове харесвам, какво правя в момента и каква музика слушам. Самите канали се обновяват на няколко часа с изключение на Twitter, като не прекаляват със споделената информация и не препълват профила ми.


events23 Създавайте събития и канете хора в тях. Това е едно от най-любимите ми неща в целия сайт. До сега съм бил поканен и съм посетил не едно или две събития. Имате фолклорен събор на село, някаква група ще забива на площада на вашия град и се чудите дали приятелите ви знаят? Какво по-добро от това да направите събитие и да го споделите със света, или поне вашият микро свят.


Направете страници на вашият бизнес, клуб, музикална група или домашен любимец. Силата на Facebook се крие и в свободата да създаваш. Направете фен страница на нещо любимо. Аз например съм автор на няколко страници - Джулая, Голф двойка с пернишка регистрация и на страницата на приятелите ми музиканти от рок бандата Twist. Така вие откривате нови приятели и съмишленици.

Избягвайте да коментирате нещо което е много популярно. Знам, че искате да кликнете, че го харесвате, но не го правете, защото след вас ще го коментират още десетки а може би и стотина души и вие ще получите известия за всяко тяхно действие. Спестявайте си запълването на бутона с известия, но ако все пак неудържимо искате да покажете съпричастност - давайте смело.

Не бъдете зомбита, блокирайте приложенията които спамят вашите приятели. Често ме канят с автоматични приложения да съм зайче, да си отглеждам някакво животно, да се бием с мечове във виртуална игра или да участвам в техната банда във виртуалната война на мафиите. И това го правят хора минали трийсетте.

Не се присъединявайте в групи, които се ползват за социален спам. Една таква група, в която присъствах и в последствие напуснах е Палачинки-Pancakes. Като един виден чревоугодник много обичам палачинки и често си правям сам. Викам си супер, нека съм част от групата на палачинколюбците докато не почнаха да ми досаждат с разни линкове и безмислени теми, несвързани с палачинките. Очаквах някоя хубава рецепта за палачинки с тестсо с ванилия и пълнеж от шоколад и пъпеш поръсен с ядки, но получавах нежелани съобщения и я напуснах. Така че внимавайте с групите или по-точно с техните спамещи автори. Facebook ви дава свобода и вие да създавате група, така че защо не направите група със същото име, но да не спамите като автора на другата?

Избягвайте да показвате всички ваши снимки. Повярвайте но не един или двама души по света са били уволнявани заради това, че когато са си взимали болничен са го прекарвали на як купон. Не една или две връзки са прекратявани заради случайно заснети снимки, за това много внимавайте какъв достъп сте разрешили на снимките, на които сте вие. На страницата за поверителност може да настроите кой да вижда или не вижда вашите снимки. Аз лично съм позволил само на моите приятели, вие може да пропуснете шефа например.

pics_privacy


Предпазвайте се от злепоставящи публикации и снимки на вашата стена. Това може да го ограничите, когато разрешите само на ваши близки приятели да публикуват нещо на стената ви от бутона Настройки на вашият профил.

6zjNO


ff_addons Firefox добавки за по-удобно ползване на Facebook


Facebook Purity - Скрипт за Greasemonkey премахва всички приложения от началната страница с последните действия на вашите приятели. Това значи, че няма да виждате досадните въпросници а само снимки, видеа, линкове и съобщения.

Firefox Toolbar – Добавя лента с инструменти и известия за случващото се във фейса във Firefox.

Facebook Photo Album Downloader - Сваля цели албуми на вашите приятели. Мдаа... имам копие на снимките на почти всички близки приятели на локалния си хардиск.

Вижте и още предложения за подобни добавки от Мashable.И тук не бива да прекалявате с автоматичните приложения извън Facebook като тези добавки, защото е много вероятно да получите банан и блокиран профил в нарушение на общите условия за ползване.

Ако по някаква причина се случи да имате блокиран Facebook профил, прочетете съветите на изпатилия Тодор. Прочете и нещата, които са безмислени според Марио. Както и статията на Георги Неделчев за Шифърът на Facebook. Също вижте и 20 трика, които може би не знаете.

Cover_bulg А и да не забравя, не си купувайте книгата на Бехар със 111-те правила за Facebook, защото социалната мрежа е достатъчно проста за използване от над 250 милиона души както казва Еленко, че да ви трябва подобна "библия" а и той разбира толкова от Facebook, колкото аз от ветроходство.


И нека не забравяме каква е мисията на Facebook: Дай на хората силата да споделят и направи света по-отворен и свързан.