Взех бронзовата значка от 100 НТО

Наскоро се разходих до информационния център на БТС, който се намира в подлеза на Гурко и бул. Васил Левски и си взех бронзовата значка за над 25 посетени обекта от движението 100 НТО. От там си взех и една китна карта с 525 туристически забележителности на България, платих си членство в БТС което спестява левчета при спане в хижи на БТС и си взех и книжка "Покорител на 10-те планински първенци в България", която е нещо като тази за стоте обекта, но се подпечатват само планинските първенци. Аз съм посетил 5 от тях, но ще се наложи на ново да ходя за печат в новата книжка, което е страхотна причина да се кача на някои от тях отново тази година. Вече съм посетил Мусала, Вихрен, Черни Връх, Руен и Богдан. Останалите в книжката са Руй, Гоцев, Голям Перелик, Радомир и Ботев. Старая се да не опорочавам идеята на движението и винаги посещавам лично местата, някои от тях съм посетил. Книжката ми, съчетана с ентусиазма ми да обикалям и пътувам е причина да опознавам все повече родината. Освен местата от нея обичам да опознавам и допълнителни по-малко известни обекти, но не по-малко красиви.

[caption id="attachment_729" align="alignleft" width="650" caption="Бронзова значка от 100 НТО опознай България"]Бронзова значка от 100 НТО опознай България[/caption]


До момента съм посетил общо 28 обекта от които съм взел и печат:

1. Банско — Велянова къща, Музей „Неофит Рилски“, Музей „Никола Вапцаров“, постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“, църква „Света Троица“.
2. Пирин — Връх Вихрен.
3. с. Добърско — църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“.
4. Мелник — Исторически музей, Кордопулова къща, Роженски манастир „Рождество богородично“.
5. Петрич — село Рупите, храм-паметник „Света Петка Българска“, Самуилова крепост.
26. Кюстендил — Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, Къща-музей „Димитър Пешев“.
27. Връх Руен
28. Рилски манастир.
51. Силистра — Исторически музей, крепост Меджиди табия.
58. София — Национален исторически музей, Национален музей „Боянска църква“.
59. София — Храм-паметник „Свети Александър Невски“ с криптата
61. София — Национален дворец на културата.
62. София — Национална художествена галерия, Етнографски институт с музей при БАН.
64. София — Национален музей "Земята и хората".
65. София — Национален природонаучен музей при БАН.
66. София — Музей на историята на физическата култура и спорта на Национален стадион "Васил Левски".
68. София — Национален археологически институт с музей при БАН.
69. София — Софийски зоопарк.
74. Витоша — Черни връх.
75. Копривщица — Архитектурно-исторически резерват.
76. Същинска Средна гора — връх Богдан.
80. Рила — връх Мусала.
81. Ботевград - Часовникова кула.
82. с. Скравена - Паметник-костница на Ботевите четници.

tourism-items


Докато си взимах моята значка в инфо центъра влезе мъж на средна възраст, служител на МВР с униформа, който от есента до сега беше успял да събере и стоте печата, което за мен беше малко стряскащо. Не искам да коментирам от къде е намерил време и средства за такова кратко време да успее да посети всичко или да поставям под съмнение дали е ходил лично навсякъде, или е опорочил идеята, но препълнената му книжка с мастило беше факт за уникално кратко време. Мога само да се радвам, че има такива ентусиасти и се надявам да го догоня скоро, не че това е състезание, просто след всяко посещение нямам търпение за следващото и изпадам в абстинентно състояние за туризъм и пътувания с приятели.