Болният ни национализъм

Сетих се отново за болният ни национализъм. България над всичко, Господ е Българин... знаете как е. Само че аз въобще не съм съгласен с някои твърдения. Наскоро четох една статия за Българка, която победила Дженифър Лопез в гласуване в някакъв сайт за леко облечени мацки.


Barbara Stoyanoff
Въпросното момиче се казва Барбара Стояноф (Barbara Stoyanoff) и единствено корените са и Български. Родителите и са емигрирали в Сащ преди 30 години, и вероятно тя знае 5 думи на кръст от нашият език и е една от малкото американки, които знаят каде се намира България.


Не искам да отрека твърдението че българките не са красиви, напротив наистина са едни от най-красивите жени на планетата, но проблемът е друг твърде често си приписваме това онова за да се чувстваме горди а не жалки.Чудесен пример за това е Джон Винсент Атанасоф. Човека е роден, живял, учил, работил и творил в Америка. Америка му е дала невероятни възможности. Такъв гений в България едва ли се би реализирал по подобен начин. Не съм сигурен но е посетил България веднъж-дваж. Да наистина има българск корени, както и гореспоменатото момиче, но това не означава че е Българин.

John Atanasoff


Например аз наскоро открих че имам корени от Сърбия но това не ме прави сърбин нали?
Темата е дълга, може да се продължи и с киселото мляко, пак сме ние нали? Ама вече не. Едната бактерия дето имаме и толкоз. Ние имаме много бактерии но говорим за Lactobacillus bulgaricus. В момента в чужбина се произведжа Българско кисело мляко със много по-добри качества от това у нас. Факт!


Албена Денкова и Максим Ставийски

Като е тема за национализъм, сетих се за световните ни шампиони по фигурно пързаляне. Да наистина, аз се просълзих когато Албена и Максим отново станаха световни шампиони.
Бихме се в гърдите че сме номер едно, а после какво стана? Подариха му хамър и Максим изтрепа народа. А на всичкото от горе Максим не е Българин, а и най-глупавото е че няма друга подобна държава, в която броят на ледените пързалки да е равен на броя на световните шампиони.


И тъй, аз съм Българче обичам наще планини зелени и наистина Българин да се наричам първа радост е за мене. За мен Българин винаги ще звучи гордо, винаги когато чуя песента на "Емил Димитров - Моя страна" ще ми е трудно да сдържам сълзите си. Аз обичам България заради природата, заради историята и фолклора. Заради малцинството добри и честни хора, които те карат да се усмихнеш в труден момент.
Не бих си позволил да я обичам заради измислени или натрапени ценности и личности. Обичам истинската България а не "другата България".
Защо ни е трудно да обичаме този истински образ на България със всичките и недъзи и проблеми а си градим друг?.. и Вие защо обичате България?