Черен чай

Напоследък много ми харесва да пия чай, но не, не пия чай по три пъти на ден като в някоя реклама, просто обичам да пия чай без да съм болен или някаква подобна причина. Особенно харесвам Earl Gray.

Във форума на БгКулинар открих една интересна статия за приготвянето на чая:1. Водата трябва да е чиста чешмяна, добре източена и престояла поне няколко часа. Това е важно, защото хлорът променя вкуса и вида на чая.

2. Когато се вари водата, тя трябва да се наглежда и да се дръпне от котлона секунди, преди да заври. Ако вече е завряла, чаят няма да е вкусен.

3. Англичаните пепоръчват следното количество чай: по 1 ч.л. на чаша + 1 ч.л. за чайника.

4. Чаената запарка (така се нарича чаят на ‘боклучета’, а не този в пакетчета) се слага в чайник или каничка от стъкло, керамика или порцелан. Залива се със съответното количество гореща вода и след 3 мин (за ободряващ чай) или 5 мин (за успокояващ) се прецежда в друг (предварително затоплен) чайник. Ако нямате още един такъв, не се притеснявайте, прецедете чая в купа, махнете боклучетата от първия чайник и върнете чая обратно.Не съм се вманичил чак толкова, че да започна да правя чаени церемонии в къщи, но предпочитам вече чая пред другите напитки които пия редовно, като Coca-cola например която мисля да спирам. Ако вие имате опит и някакви по-сериозни наблюдения върху различните сортове и начини на приготвяне ще съм благодарен ако споделите.